با میزبانی انجمن علمی ارتباطات دانشگاه تهران؛

نشست سیاست گذاری فضای مجازی در دانشکده علوم اجتماعی برگزار شد

روز سه شنبه 17 خرداد ماه نشستی با عنوان سیاست گذاری فضای مجازی به میزبانی انجمن علمی گروه ارتباطات دانشگاه تهران دردانشکده علوم اجتماعی با حضور جمعی از متخصصین این حوزه و دانشجویان حاضر در جلسه برگزار شد.

در این نشست که در سالن دکتر شریعتی این دانشکده تشکیل شد چند تن از متخصصان و فعالان حوزه فضای مجازی از جمله جناب آقای علیرضا هاشم زادگان دانشجوی دکتری حقوق و پژوهشگر اینترنت و فضای مجازی، جناب آقای محمد کشوری کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطات و آقای مهدی حبیبی رئیس هیئت مدیره فضای مجازی پاک حضور داشتند. هم چنین از دکتر مسعود کوثری عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و سرکار خانم مرضیه ادهم به عنوان دبیر این نشست برای حضور در این جلسه دعوت به عمل آمده بود.

در قسمت اول دکتر کوثری به عنوان مقدمه سخنانی را حول موضوع سیاست گذاری و تنظیم مقررات در فضای مجازی و الزامات و چالش های آن ایراد فرمودند. ایشان ضمن اهمیت دادن به جامعه مدنی، بر لزوم مشارکت مردم در حوزه سیاست گذاری فضای مجازی تأکید کردند.هم چنین وی با اشاره به طرح صیانت از فضای مجازی به عنوان یکی از مصادیق سیاست گذاری در این حوزه جامعه مدنی را رأس غایب این طرح دانسته و نسبت به عدم مشارکت مردم در این زمینه انتقاد کردند.

مهمان دوم این برنامه آقای علیرضا هاشم زادگان بودند که ایشان نیز سخنرانی خود را حول موضوع سیاست گذاری بر فضای مجازی ادامه دادند. ایشان ضمن اشاره به اینکه مسئله سیاست گذاری بر فضای مجازی مسئله مهمی است که متأسفانه کمتر در کشور به آن پرداخته می شود، آن را موضوعی پر ابهام دانسته و مباحثی را با هدف روشن سازی این مبحث بیان کردند. درادامه نیز ایشان ضمن ارائه مباحث حقوقی سیاست گذاری فضای مجازی بیان کردند:«همان طور که در علم حقوق برای فضای حقیقی قوانینی وجود دارد و باید برآن حکمرانی شود، فضای مجازی نیز احتیاج به فرد یا ارگانی دارد که به حکمرانی بر آن بپردازد».

 هم چنین در ادامه صحبت خود همانند فرمایشات دکتر کوثری بر نقش مردم در این حوزه تأکید و نقش خانواده ها را در کاهش آسیب های فضای مجازی برجسته کردند، ایشان نظارت از درون خانواده را عاملی دانستند که در صورت تحقق آن نیازی به سیاست گذاری های یک طرفه حاکمیت در فضای مجازی نخواهد بود.

در قسمت نهایی این نشست نیز آقایان کشوری و حبیبی با مجری گری خانم ادهم به بحث و مناظره پیرامون روند اجرایی طرح های نظارتی بر پلتفرم های مجازی پرداختند. خانم ادهم ضمن ذکر پرسش هایی در این حوزه، نظرات ایشان را جویا شد.

محمد کشوری در ابتدای صحبت های خود با تأکید بر لزوم برگزاری چنین نشست هایی با استقبال بیشتر به خصوص در بین متخصصین این حوزه، ابراز امیدواری کردند که در آینده نشست های بیشتری ذیل این موضوع در کشور برگزار شود. ایشان در سخنان خود ضمن اینکه فضای مجازی را در طول فضای حقیقی برشمردند، اضافه کردند که کشورهم اکنون در حوزه تعداد قوانین و مقررات ضعفی ندارد کما اینکه امروزه قوانین زیادی درباب مسئله نظارت بر فضای مجازی در کشور به تصویب رسیده است. ایشان هم چنین مشکلات سیاست گذاری فضای مجازی را مربوط به تمام کشورها دانسته و گفتند:«مشکلات مربوط به چگونگی نظارت بر فضای مجازی فقط معضل کشور ما نیست و تمامی کشور ها با این مشکلات درگیرند». ایشان ریشه این مشکل در کشورمان را درعدم شناخت درست فضای مجازی و در نتیجه اقتضائات آن دانستند.

مهدی حبیبی نیز پس از ایشان در سخنانی ضمن اشاره به نظریه دو فضایی بر این نکته تأکید کردند که فضای مجازی متفاوت از فضای حقیقی است و بنابرهمین تفاوت هم سیاست گذاری بر این دو حوزه باید متفاوت باشد. ایشان هم چنین دلیل عدم استقبال مردم از پلتفرم های داخلی را کیفیت پایین خدمات دهی این سرویس ها دانستند که این سخنان با مخالفت آقای کشوری همراه شد. محمد کشوری دلیل عدم استقبال مردم از پلتفرم های داخلی را نه پایین بودن کیفیت، بلکه عدم اطمینان مردم به این سرویس ها معرفی کردند.

در ادامه نیز دو طرف به ادامه بحث و تبادل نظر در مورد مسائلی همچون بررسی نسخه نهایی و اصلاح شده طرح صیانت، مسئله راه اندازی پلتفرم های داخلی در شرایط فیلترینگ پلتفرم های خارجی و الزامات و چالش های آن، چگونگی برخورد با پلتفرم های خارجی متخلف از قبیل تلگرام، دلیل بی اعتمادی مردم نسبت به استفاده از اپلیکیشن های پیام رسان بومی، ضرورت اعطای نقش قانونگذاری فضای مجازی به گروههای متخصص و در جریان گذاشتن جامعه در مورد آن و حدود مجاز حاکمیت برای نظارت بر فضای مجازی پرداختند. هم چنین در انتها آقای حبیبی ضمن بر شمردن مجموعه ساترا به عنوان یکی از متخصصین حوزه فضای مجازی آن را یک گام رو به رشد در اصلاح سیاست گذاری بر فضای مجازی و صوت و تصویر فراگیر دانستند و در این مورد با آقای کشوری مباحثه کردند.

در انتهای نشست نیزاز دانشجویان حاضر در جلسه خواسته شد تا پرسش های خود پیرامون موضوع جلسه را مطرح کرده و به بحث و تبادل نظر بپردازند.